Valåret i skolan (del 20): Valet och demokrati för dom yngsta

Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. (Grundskolans läroplan, första stycket, sida ett).

Den nionde september är det val i Sverige och som vanligt finns det mycket att jobba med och prata om i förhållande till det i skolan. Vi påbörjar därför en serie bloggposter där vi tipsar om material och filmar och försöker hitta intressanta infallsvinklar och lektionstips till er att använda i er undervisning. 

© Egmont Publishing

Valdagen närmar sig med stormsteg och det börjar väl snart bli dags att avrunda den här bloggserien men innan vi gör det passar vi på att tipsa om lite resurser kring demokrati och det svenska valet för de yngsta.
Sveriges Radios Barnradio har en ytterst charmerande intervjuserie där barn intervjuar partiledarna, utmärkt lyssning för stora som för små.
Barnen möter partiledarna
Att Lilla Aktuellt har en valskola har ni säkert inte missat, här finns mycket matnyttigt!
Lilla Aktuellt valet
Bamse förklarar demokrati  i ett temanummer, allt material finns att ladda ner från sidan.
Nytt skolmaterial om demokrati med Bamse
Creative Commons logotyp

Denna text har tidigare publicerats på Pedagog Trelleborg av angiven författare och materialet är licensierad under Creative Commons om inte annat anges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *