Källkritikens vecka del 2: Följ Källkritikens dag från Metro

Jack Werner, Åsa Larsson och Johan Wikén föreläser om källkritik på nätet 13 mars. Foto: Oskar Brusén/Simon Krona

I år blir det traditionsenlig Källkritikens dag imorgon den 13 mars för Metro i Stockholm och även vi som inte kan vara på plats i Stockholm kan ta del av föredragen på eftermiddagen. Föredragen med bland annat Facebook, Jack Werner och Metros viralgranskare Åsa Larsson och Johan Wikén spelas in och finnas dagen efter på Metro.se. Föredragen kan användas fritt i undervisningen. Du kan följa eventet på Facebook.
Gå gärna in på Metros Viralgranskarens verktygslåda med filmer och guider och hitta användbart material till din undervisning. Surfa även in på Viralgranskaren med jämna mellanrum för att hålla dig ajour med de virala rykten som sprids på sociala medier.
Från källkritikens dag 2018 kan ni se Jack Werners föredrag om hur han arbetar källkritiskt för att granska myter på nätet. Han använder BBC:s quiz om Zlatan-citat om exempel och i klassrummet kan du själv låta eleverna göra testet, diskutera hur de resonerat när de svarade och därefter ta del av Werners källkritiska metodik.

Creative Commons logotyp

Denna text har tidigare publicerats på Pedagog Trelleborg av angiven författare och är licensierad under Creative Commons om inte annat anges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *