
I denna veckas blogginlägg delar vi digitala resurser att använda i historieundervisningen och på så sätt få in andra källor än läromedel för källkritiska perspektiv och historiebruksdiskussioner. Vi tipsar också om webbplatser där eleverna kan vara med och bidraga till vår gemensamma historiebank som en del i historieundervisningen.
Jakten på historiska källor
Medan övriga av skolans ämnen som har källkritik inskrivet i sina kursplaner fokuserar på informationsökning [sic] och reflektion kring “trovärdighet och relevans” blir alltså användning av källor inom ramen för historieämnet något helt annat: ett verktyg för att förstå och tolka historia. På så vis blir också arbetet med historia avsevärt annorlunda mot de övriga ämnenas användning av källor.
Han har även delat med sig av sitt material för högstadiet om historiska källor som innehåller många frågor och infallsvinklar att använda i undervisningen.
Även Cecilia Johansson, ämneslärare och forskarutbildad i Historiska medier, skriver om jakten på historiska källor. I hennes inlägg på LR:s ämnesblogg reflekterar hon över källorna som historieämnets kärna och berör även att källanvändningen var ett utvecklingsområde enligt en av Skolinspektionens granskningar av historieundervisningen i åk 7-9. Inlägget innehåller även många användbara tips på källor att använda i undervisningen. Läs även hennes inlägg Jakten på historiska källor för att få fler användbara uppslag och länkar.
Vinklad historia och mediers påverkan
Gör gärna sedan Statens Medieråds övning “Hitta historiens tvättbjörnar”. Den utgår från reportagekortfilmen Det nya hotet som är uppbyggd enligt skrämselpropagandans alla konster och regler. Se sedan den andra filmen som visar de mediala påverkansgrepp som användes. När eleverna med hjälp av filmerna har fått grepp om mediernas påverkan så kan de granska historisk propaganda i t.ex.
- Propagandan mot judar i Nazityskland på 1930-talet.
- Propagandan som föregick folkmordet i Rwanda 1994.
- Svenska statens syn på romer under 1930- och 1940-talet.
- Propagandan mellan grupperna i kriget på Balkan på 1990-talet.
Orsaker till första världskrigets utbrott
Orsaker till första världskrigets utbrott är ett lektionsupplägg med mediekritiska perspektiv på multinationella populärhistoriska tidskrifter. Pdf:en innehåller lektionsplaneringar och material som utgår från populärhistoriska medier för att stimulera kritiskt tänkande. Uppgifterna har tagits fram av Thomas Nygren, docent i historiedidaktik, och Lotta Vikström, professor i historia, i samarbete med forskare och lärare. Detta har skett inom ramen för forskningsprojektet EHISTO, European History as Pathways to Intercultural and Media Education.
Den lilla människans historia
Med hjälp av den digitala kyrkoboksdatabasen INDIKO kan eleverna undersöka den lilla historien (så kallad mikrohistoria). Till oerfarna elever kan läraren plocka ut material och gärna genomföra sökningen tillsammans med klassen. De äldre eleverna kan eventuellt själva söka information. Välj ut en tidsepok och studera livet i Sverige på den tiden. Exempelvis kan ni granska 1800-talets omvälvande förändringar, titta på antalet oäkta barn och deras levnadssituation.
Mikrohistorier kan eleverna även ta del av i P1:s Släktband. Här berättas vanliga människors historier utifrån historiska källor som dagböcker, brev och kyrkoböcker. Till varje avsnitt finns ett manus att läsa. Utifrån ett historiskt människoöde kan vi få nya perspektiv på våra egna liv. Ett öde som berörde mig var den hårt kämpande kvinnan Katharina som levde på 1800-talet. Dessa berättelser visar också hur metoden för att sätta samman olika historiska fakta från olika källor till en helhet kan gå till, något som är bra att känna till vid källkritisk granskning.
Radioprogrammet Svenska berättelser innehåller även tre avsnitt med förstahandskällor till förintelsen.
Invasionen av Nanking
Ett lektionsupplägg för att jämföra vad olika källor berättar om den japanska invasionen av Nanking 1937. Materialet, i form av en powerpoint och en lärarhandledning, är utarbetat av historikerna i Stanford History Education Group och översatt av Thomas Nygren.
Digitalt museum
Digitalt Museum gör museernas samlingar tillgängliga för alla intresserade, oavsett tid och plats. Förhoppningen är att samlingarna nu enklare ska kunna användas föfr bildsökning, fördjupning, studier, undervisning och gemensam kunskapsuppbyggnad. DigitaltMuseum finns i Norge och i Sverige:
digitaltmuseum.no
digitaltmuseum.se
digitaltmuseum.org
Stockholmskällan
Stockholmskällan har mängder av material anpassat till skolan och även vi icke-stockholmare kan ha användning av denna källa. Den innehåller t.ex. en artikelbas om både lokala och nationella angelägenheter, t.ex. demokrati och kvinnlig rösträtt. Mycket på webbplatsern är dock lokalt i Stockholm, t.ex. bildbanken och det stora kartmaterialet, där det går att jämföra nutida med historiska kartor.
Platser förr och nu
Platser är Riksantikvarieämbetets tjänst för berättelser och minnen. Här kan vem som helst gratis bli medlem och berätta om det som de tycker är viktigt, synliggöra sin historia och lägga en bit till det stora pusslet. Exempelvis Sundsgymnasiet i Vellinge har bidragit med texter om baltutlämningen i Trelleborg. Just nu finns det 4542 berättelser. Eleverna kan utgå från en historisk bild och göra en bildanalys av den, tolka och beskriva, sätta in den i en kontext – eller bara läsa andras texter.
Skriv historia på Minnen.se
-
- Bli en del av historien
-
- Ge vidare det du har upplevt
- Hjälp forskarna att förstå
Du och dina elever kan bli en del av historien och bidraga med era berättelser. Ni kan också använda berättelserna på webbplatsen i undervisningen. Sök på tema eller leta efter minnen på kartan.
Internetmuseum
Internetstiftelsens Internetmuseum tar oss genom internethistorien med en illustrerad tidslinje och får ytterligare perspektiv på den digitala utvecklingen. Undrar du när WWW, SUNET och ansiktsburk-videon egentligen kom? Svaren får du här.
Denna text har tidigare publicerats på Pedagog Trelleborg av angiven författare och är licensierad under Creative Commons om inte annat anges.