M-IK(T) Nyhetsbrev vecka 35

Jag hade tänkt försöka samla diverse resurser, intressanta länkar, reportage och så vidare som passerat förbi i mitt flöde en gång i veckan som på något sätt är relevanta ur ett MIK- och IKT-perspektiv i skolan.

Jag har samlat på mig en rätt stor backlogg under sommaren och föräldraledighet så en del kanske kan upplevas som inaktuellt om man hänger med bättre än vad jag gör.

Veckans nyord

Språktidningen sammanställer på sin blogg veckans nyord, ord som har börjat etablera sig i svenska språket och rätt ofta har en klar koppling till MIK-ämnet. Dessa kan kanske tjäna som delvis ett sätt att diskutera hur ord skapas och sprids och som diskussionsämne utifrån ordens förklaringar. Eller så läser man bara om orden för sin eget höga nöjes/fortbildnings skull.

Några av de senaste orden

Boris Johnsons fot och mediekontext

Att ta saker ur sin kontext är alltid ett tacksamt sätt att driva att driva opinion på. För några dagar sen hördes en del upprörda röster på sociala medier då bilder på Boris Johnson med foten uppe på bordet på Élysée Palace i ett möte med Macron. Bilden av Johnson som en stöddig översittare förstärks av detta oartiga beteende. Men bilden var en stillbild tagen ur en video och om man ser hela videon så ser man att de båda skämtar. En annan intressant aspekt av den här typen av artiklar är det gängse hänvisandet till upprörda rörtser på nätet och då gärna några citerade tweets eller FB-inlägg. Ta gärna och kolla upp de som citeras, det är inte helt ovanligt att det är konton med få följare och den där upprörda stormen på internet kanske mer var en lokal bris i ett vattenglas.

Konspirationsteorier

Att arbeta med konspirationsteorier i skolan är ett svårt men viktigt område, det är alltid svårt att möta elever som har uppfattningar som kanske går stick i stäv med skolans värdegrund, naturvetenskapens lagar eller rent sunt förnuft och en stor försiktighet bör iakttagas vid dessa arbetsområde. Jag brukar rekommendera att man bekantar sig med Expos skolhandledning Med myter som vapen innan man drar igång ett arbetsområde kring dessa komplexa men starka myter. Jag har skrivit lite om detta arbete på bloggen innan:

Kill that illuminati shit: Konspirationsteorier i skolan del 1

Kvalificerat hemligt: Konspirationsteorier i skolan del 2

#valfusk2018: Konspirationsteorier i skolan del 3

Forskaren i social neurovetenskap Jay Van Bevels tråd om hur komplexa moderna konspirationsteorier blir är upplysande. Dessa teorier i sin ansats att förklara allt blir snabbt extremt komplexa och svårgreppbara vilket trådens illustrationer visar.

Jack och Linneas Werners podd Rädslan har ett förtjänstfullt avsnitt om konspirationsteorier som är väl värt att lyssna på.

Varför tror en farbror att Olof Palme fick och förlorade makten för att han var bisexuell? Vad har rädsla med konspirationsteorier att göra? Gör de enorma berättelserna om gränslös ondska oss… mindre rädda? Jack och Linnea försöker förstå saker som är väldigt svåra att förstå. 

Kente Wernes bok Allt är en konspiration (2018) är också en varm rekommendation för att förstå det komplexa konspiratoriska tänket och en bra överblick över den hittar du i Jack Werners recension av boken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *