M-IK(T) Nyhetsbrev vecka 36

På grund av förskolebaciller är vi lite sent ute med nyhetsbrevet denna vecka, målet är väl egentligen att det ska dyka upp punktligt måndag varje vecka. Men, men. Som vanligt så kan en del länkar och resurser vara lite äldre på grund av att de samlat damm i de digitala pärmarna under föräldraledighet. Som vanligt har mycket av det som tas upp här plockats upp från utmärkta FB-gruppen Källkritik, fake news och faktagranskning.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Varför inte hjälpa Martin Törnros och hans Mikoteket, som är en ytterst förnämlig källa till övningar och fortbildningsmaterial kring MIK och digital kompetens, med att lägga till dina favorittips i hans crowdsourcade MIK-låda.

Inför Bokmässan Göteborg: dela med dig av dina bästa MIK-tips!
Låt oss tillsammans bygga upp en MIK-låda, fylld med crowdsourcade tips på: verktyg, diskussionsgrupper, utbildningsmaterial, länksamlingar, artiklar, … På teman som: artificiell intelligens, deepfakes, digitalisering, DIY/makerspace, integritet, källkritik, programmering, sökkritik, tillgänglighet, …

En ny studie visar att många amerikanska ungdomar får sina nyheter via Youtube och andra plattformar och då ofta hellre från kändisar och influencers än nyhetsorganisationer. Youtubes rekommendationer har ett stort inflytande vilket kan vara problematiskt. Den intressanta frågan är ju om Sverige går åt samma håll? Fråga och diskutera gärna i ditt klassrum hur deras nyhetskonsumtion ser ut.

New Survey Reveals Teens Get Their News from Social Media and YouTube

Jag blev påmind om att Google Trends kan vara ett tacksamt visualiseringsverktyg här i dagarna (också genom källkritikgruppen). Skriv in en sökterm och se hur intresset för denna term fluktuerar över tid. Du kan också avgränsa dina sökningar till t.ex. Sverige men ha i beaktan att det fattas tillräckligt med data för en del söktermer.

Man får också möjlighet att se relaterade söktermer och vilka regioner söktermen har varit populärast vilket kan vara väldigt värdefullt för att avgöra genomslag för termen. Se t.ex. exemplet från konspirationsteorin kring crisis actor ovan.

Bildresultat för facebook thumbs

Facebook experimenterar i vissa länder med att dölja hur många gilla-markeringar ett inlägg har fått för att undvika att folk skapar inlägg för att ackumulera många likes. Detta har också testats på Instagram som ju ägs av Facebook.

The idea is to prevent users from destructively comparing themselves to others and possibly feeling inadequate if their posts don’t get as many Likes. It could also stop users from deleting posts they think aren’t getting enough Likes or not sharing in the first place.

Techcrunch

Detta öppnar upp för en mängd intressanta frågeställningar att diskutera med eleverna som t.ex.:

  • Hur resonerar de om gilla-räknaren på FB eller Instagram hade försvunnit?
  • Hur påverkas man av att få många eller få gilla-markeringar?
  • Varför påverkas man av det?
  • Hade ett borttagande gjort att de publicerat andra typer av bilder?
  • Brukar de ta bort bilder/inlägg som inte får många gilla-markeringar?

Brukar du hitta och läsa klassiker på sidor som Projekt Gutenberg så är Standard eBooks ett suveränt tips. De tar copyrightfria texter och formaterar de snyggt, korrekturläser och lägger upp i diverse e-boksformat. Snyggt! Man kan exempelvis ta och läsa GK Chestertons klassiker ovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *